Domoticz en een slim alarm

Bij een slimme woning hoort een geavanceerd alarm. Maar wel één dat eenvoudig in gebruik is, en liefst nog slim ook. Welcome to the future!

Als hart van mijn slimme woning gebruik ik Domoticz, een open-source domotica systeem. Ik heb enkele draadloze Fibaro bewegingsmelders en Fibaro deursensors die via Z-Wave communiceren aan het systeem toegevoegd en van daaruit ben ik vertrokken met de configuratie.
Xchzwarze heeft een script gemaakt dat het relatief eenvoudig maakt om een alarm toe te voegen aan Domoticz, ideAlarm.

Configuratie

In de configuratie van het script voeg je al je sensors toe, stel je in hoeveel tijd je hebt na het activeren van het alarm om de woning te verlaten, alsook hoeveel tijd je hebt om de woning binnen te komen en het alarm af te zetten en je bent klaar. Het script heeft de mogelijkheid om je te waarschuwen als je bvb. een deur langer dan 10 minuten hebt open staan zonder dat het alarm aanstaat. Heel veel mogelijkheden dus om je huis te beveiligen. Ik heb eveneens een Z-Wave sirene geinstalleerd, en zodra het alarm geactiveerd is begint de sirene te loeien en gaat alle verlichting in huis in flikker-modus. Tegelijkertijd wordt er een SMS gestuurd naar mijn telefoon om de inbraak te melden. Verder nemen de camera's alle hoeken van het huis op, en zijn deze van overal raadpleegbaar (via Synology's QuickConnect-feature).

En nu.. slim

In de hal van de woning hangt een iPad in een houten frame. De iPad wordt gebruikt om het Domoticz systeem te besturen. Dankzij de hulp van de Shortcuts app in iOS12 met Siri-integratie kunnen we bij het verlaten van de woning gewoon zeggen: "Hé Siri, zet het alarm op." en wordt hierbij door de iPad het commando gestuurd om de Domoticz alarm te activeren.


De slimme speakers die in het huis staan worden hierna aangestuurd om de gebruiker te informeren dat het alarm geactiveerd is. Bij het binnenkomen van de woning wordt - indien het alarm aanstaat - door Domoticz aan de gebruiker gemeld via de slimme speakers dat het alarm nog geactiveerd is. Ook flikkert het licht in de inkomhal om aan te geven dat het alarm actief is. Door de deactivatiecode in de iPad in te geven wordt het alarm uitgeschakeld en is de woning terug te betreden.

Toekomst

Het systeem kan nog uitgebreid worden met RFID tags zodat bij het binnenkomen van de woning enkel een RFID tag (of RFID-telefoon!) tegen een lezer moet gehouden worden om het alarm uit te zetten (en eventueel automatisch wat verlichting aan te doen).