Domoticz

Domoticz is een open-source domotica systeem (software) dat draait op Windows, Mac, Raspberry Pi en Linux


Om je huis te automatiseren, moet je je slimme toestellen (schakelaars, verlichting, stopcontacten, bewegingsmelders, thermostaten, ...) aansturen. Domoticz is een systeem dat kan praten met een boel slimme toestellen, waardoor het uitermate geschikt is om je huis te automatiseren. Bovendien is het gratis en opensource - wat de drempel om het uit te proberen klein maakt. Hier draait Domoticz op een Raspberry Pi (mini computer die minder dan 50EUR kost), en gebruik ik een Aeon Z-Wave stick om Domoticz te laten praten met mijn Z-Wave toestellen.

Z-Wave toestellen

Deze toestellen gebruik ik momenteel:

  • Fibaro Dimmer: ik heb mijn klassieke schakelaar vervangen door een Niko drukknop en in de inbouwdoos eveneens de Fibaro Dimmer gestoken. De lichtkring die zich achter de klassieke schakelaar bevindt kan nu gedimd worden. Indien het een wisselschakelaar is (het licht kan op meerdere plaatsen aan/uit gedaan worden) kan je deze ook vervangen door een drukknop - evenals de andere wisselschakelaars die dat licht bedienen. Je gebruikt de bestaande bekabeling tussen de wisselschakelaars als bijkomende drukknop bekabeling.
  • Fibaro Switch: hiermee kan je een (dubbele) schakelaar vervangen (immers, je kan 2 kringen schakelen met 1 module! Aansluiting is quasi identiek met de Fibaro Dimmer.
  • Fibaro Bewegingsmelder: deze gebruik ik om de verlichting automatisch aan te doen in de gang. De klassieke schakelaar in de gang is vervangen door een Fibaro Switch en er hangt eveneens een Fibaro Bewegingsmelder. Zodra de bewegingsmelder beweging detecteert, gaat de verlichting in de gang aan. Na 2 minuten gaat de verlichting automatisch uit (instelling in de Fibaro Switch)
  • Fibaro Deursensor: deze staat op de voordeur, en wordt gebruikt in combinatie met het Domoticz alarm. Als het alarm geactiveerd is, en de voordeur gaat open wordt een push notificatie naar mijn GSM gestuurd.
  • Honeywell T6 thermostaat: een connected thermostaat, compatibel met Apple's Homekit. Dankzij deze thermostaat kan ik op afstand de temperatuur regelen - leuk als je van wintervakantie terugkomt en je bij aankomst in een aangenaam verwarmd huis thuiskomt.
  • Fibaro Rolluikmodule: indien de temperatuur buiten meer dan 25 graden is, worden de rolluiken in de slaapkamer automatisch gesloten om de warmte buiten te houden.
  • Fibaro Stekkerdoos: de kerstverlichting buiten en de verlichting in de kerstboom zit in een Fibaro Stekkerdoos. De kerstverlichting gaat automatisch aan na zonsondergang en gaat uit om 11 u 's avonds.

Extra's

Verder zijn volgende automatisaties ook geprogrammeerd:

  • Het buffervat voor warm water rapporteert de temperatuur in het buffervat en deze wordt iedere minuut geimporteerd in Domoticz (via scripting). Zodra het buffervat 70 graden is, wordt een notificatie gestuurd naar mijn om dit te melden (lang douchen :-)). Anderzijds wordt ook een notificatie gestuurd als de temperatuur in het buffervat minder dan 35 graden is. Het buffervat wordt verwarmd met zonnecollectoren en als backup met een klassieke brander. Mocht de brander stuk zijn wordt het water na een douchebeurt kouder dan 35 graden, en krijg ik een notificatie zodat ik voor de volgende douche de brander kan heropstarten - in plaats van onder een koude douche te stappen
  • Indien de temperatuur binnen in huis warmer is dan 25 graden en het buiten kouder is en niet regent wordt het dakraam geopend waardoor de wamte kan ontsnappen en frisse lucht binnen kan.

Suggesties?

Heb je zelf nog vragen of suggesties kan je me steeds contacteren.